Múzeumok, kiállítások

Kalocsa múzeumai és kiállító helyei.

Magyar Fűszerpaprika Múzeum

A múzeum a történelmi városközpontban a Szentháromság tér szomszédságában helyezkedik el. A ház padlásterében berendezett kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a munkafolyamatok során használt legfontosabb eszközöket. A látogatás élményét fokozza a gerendákra akasztott több ezer fűszer paprika fűzér látvány és illata. A múzeum 1977 októberében nyílt meg. Jelenlegi helyén 1993 márciusától működik.
(Felújítási munkálatok miatt a múzeum 2012 márciusától a Szentháromság téren, az Érseki Palota mellett található.)

Nyitva tartás:
Látogatható április 1. és október 31. között keddtől vasárnapig, 9-17 óráig.

Cím, vagyis a Magyar Fűszerpaprika Múzeum jelenlegi elérhetősége: Kalocsa, Szentháromság tér 2-3. (A főszékesegyházzal szemben lévő kanonokház udvarában álló épület)

Fazekas Alkotóház

Kovács László (1956-) Kalocsán élő fazekas mester, a Népművészet Mestere alapította 2000-ben. A fazekasműhelyben a tradicionális fazekasmesterség valamennyi technológiája megtalálható. Folyamatosan folyik oktatás. Évente országos fazekas találkozókat rendeznek. A műhely mellett kiállítás is működik. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményben részben a kalocsai fazekas hagyományokat ápoló tárgyak, részben a mai igényeket kielégítő használati kerámiák kerülnek.

Nyitva tartás: egész évben folyamatos, de előzetes bejelentkezés szükséges.
Cím: 6300 Kalocsa, Kunszt J. utca 4.


Viski Károly Múzeum

A tájmúzeumként működő múzeum elődjét, a Városi Múzeumot 1932-ben alapították. Jelenlegi helyén 1971 óta működik. Legnagyobb állandó kiállítása a „Népek, életformák, hagyományok a Kalocsai Sárközben” Kalocsa és a környék újkori történetét és a kalocsai népművészet kialakulását mutatja be. A múzeumban látható az egykori jezsuita gimnázium ásványtára és éremgyűjteménye.

Nyitva tartás: A múzeum naponta (hétfő kivételével) 9-17 óra között látogatható. November 1. és március 15. között zárva tart, de a (78) 462-351-es telefonszámon tett előzetes bejelentés után fogad csoportos látogatókat.

Cím: 6300 Kalocsa Szent István király út 25.

Nicolas Schöffer Gyűjtemény

Nicolas Schöffer / Schöffer Miklós (Kalocsa, 1912 – Párizs, 1992) 1979-ben teljes életművét bemutató anyagot adományozott szülővárosának. A város akkori vezetői megvásárolták és a múzeumi céloknak megfelelően átalakították a család hajdani házát.
Dargay Lajos – Schöffer volt tanítványa és munkatársa – állította össze a múzeum állandó kiállításának anyagát, amely a térdinamikai alkotásoktól a legutolsó, kibernetikusan vezérelt művekig teljes áttekintést ad a világhírű képzőművész munkásságáról. (A teljes gyűjtemény 46 darabból áll.) A múzeum közelében áll – egyébként – a CHRONOS 8. kibemetikusan vezérelt 27 méteres Fénytorony is, mely szintén a mester munkáját dicséri.

A múzeum anyaga jelentősen gazdagodott, amikor Éléonore Schöffer, a művész özvegye 1995-ben francia nyelvű könyvtárat alapított az intézményben.
A múzeumban évente 2-3 időszaki kiállítás kiemelkedő kortárs művészek alkotásait mutatja be. Ugyanakkor 1983-tól hagyománnyá vált a Nemzetközi Schöffer Szemináriumok kétévenkénti megrendezése is. Ezeken a találkozókon a kinetikus-kibernetikus művészet nemzetközi nagyságai, művészettörténészek, írók, költők, zenészek vesznek részt, bemutatva eredményeiket.

Nyitva tartás: Kedd- Vasárnap 10-17 óra között.

Cím: 6300 – Kalocsa, Szent István király út 76.

Web: www.schoffergyujtemeny.hu

Kalocsai Porcelán Manufaktúra

Kalocsa múltjában és jelenében meghatározó szerepet játszik a porcelán és a népművészet. A Kalocsai Porcelán Manufaktúra 1971-es alapítása óta arra törekszik, hogy magas színvonalon ötvözze Kalocsa és környéke több száz éves, világhírű népművészetének legnemesebb hagyományait a porcelánfestés művészetével. A Kalocsai Porcelán Manufaktúrában a látogatók figyelemmel kísérhetik a porcelángyártás teljes folyamatát, a porcelánöntéstől az égetőkemencéig. A manufaktúra szakemberei betekintést adnak a porcelánfestés mesterfogásaiba.

Nyitva tartás: H:-P: 08-17h, Szo: 10-14h, V: előre bejelentett csoportoknak

Cím: 6300 Kalocsa, Malatin tér 5.