Ellenkező határozatig marad az időkorlátos parkolás Kalocsán

Jelenleg 98 darab időkorlátos rendszerben működő parkoló van Kalocsa belvárosában. A majd 100 várakozóhelyre egységesen érvényesek a 2016. április 1-ével bevezetett új típusú parkolási szabályok, melyek az érintett területeken 2 óra folyamatos várakozást engedélyeznek a gépjárművezetők számára. Az új parkolási rend azzal a szándékkal került bevezetésre a városban, hogy a lakosok a kialakított zónákban nagyobb eséllyel parkolhassanak munkanapokon, a zónák közelében dolgozók pedig munkaidejükben a kijelölt területeken kívül parkoltassák járműveiket.

A 2 órás várakozási időkorláton túl fontos és betartandó az is, hogy minden esetben jól látható módon jelezni kell a gépjárművezetőknek parkolásuk megkezdésének pontos idejét. Erre használhatnak az autó szélvédője mögé helyezett műanyag órát vagy papírlapot is, melyre felírják a várakozás kezdetét.

Az elmúlt hónapok tapasztalatait vizsgálva megállapítható, hogy az autók jellemzően 45 perc körüli időszakra parkolnak le a területeken, ami egy parkolóra vetítve napi 10,6 autónak a parkolását biztosítja. A zónákban átlagosan 60%-os a parkolók kihasználtsága. Az időkorlátos parkolási övezetekben egy munkanap alatt közel 600 gépjármű cseréli egymást a korábbi 150-200 helyett.

DSC_0564

A területeken történt szabálysértéseket tekintve elmondható, hogy a napi 600 gépjármű várakozása alapján becsült heti körülbelül 3000 parkolási alkalomból átlagosan 44-szer sértik meg a szabályokat az érintett várakozó helyeken, ami alacsony, 1,5%-os szabálysértési arányt jelent az időkorlátos zónák területén.

Közben a Tomori Pál utcában, a Hunyadi János utcában, a Szent István király út sétálóutcától Buszpályaudvar felé vezető szakaszán és a posta mögött jelentősen megnőtt a parkoló autók száma, így ezeken a területeken nehézkessé vált szabad helyet találni.

E tapasztalatok alapján Kalocsa város Képviselő-testülete júliusi ülésén úgy határozott, hogy a testület ellenkező döntéséig megtartja az időkorlátos parkolási formát a város központjában. 2016. december 31-ig felülvizsgálják a zónák területi eloszlását és kihasználtságát, mely alapján határoznak azok jövőbeni csökkentéséről, növeléséről és esetleges bővítéséről is. A szabálysértésekből származó bevételeket az időkorlátos zónák fejlesztésére fordítják a jövőben.