TOP-7.1.1-16-2017-00090 “Értékeink mentén”

TOP-7.1.1-16-2017-00090

ÉRTÉKEINK MENTÉN

 

A projekt alapadatai:

 

A kedvezményezett neve:                             Kalocsa Város Önkormányzata

(Konzorcium vezetője)

Konzorciumi tagok:                                         Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár

 Nivo-Vital Kft.

 Kalo-Bau Kft.

 Kalocsa és Térsége Hírnevéért Vendégváró Egyesület

 Pat+Partners Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 Kovács László egyéni vállalkozó

 Kalocsai Hagyományőrző Egyesület

 Ferdinánd és Társa Kft.

 Logikusak(k) Oktatási, Kulturális és Sport Kzh Egyesület

 Kalocsai Főszékesegyházért Alapítvány

 Gézengúz Utánpótlás Kézilabda Club

 Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület

A projekt címe:                                                  Értékeink mentén

A szerződött támogatás összege:                  37.500.000,- Ft

A támogatás mértéke:                                      100%

A projekt tervezett befejezési dátuma:        2021.08.01.

A projekt azonosító száma:                             TOP-7.1.1-16-2017-00090

 

A projekt tartalmának bemutatása:

A megítélt 250 M Ft összegű támogatás felhasználásával Kalocsa Város közösségei évtizedes álmainak megvalósulása, beteljesülése válhat valóra a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program jóvoltából, ahol lehetőséghez jutnak a közösségvezérelt helyi fejlesztések (CLLD) az Európai Unió támogatásával.

A Közösen Kalocsáért Helyi Közösség névre keresztelt helyi akciócsoport (HACS) a tervezett fejlesztéseket az „Értékeink mentén” c. helyi közösségi fejlesztési stratégiában (HKFS) gyűjtötte össze.

 

A stratégia elkészítése során megvalósult szerteágazó ötletgyűjtés eredményeként láthatóvá vált, hogy a fejlesztések érintettjei, a célcsoport a város teljes lakosságát, a város teljes közigazgatási területét magába foglalja. Kalocsa Magyarország egyik legrégebbi és legsokoldalúbb városa, felsorolni is nehéz, milyen rengeteg értékkel rendelkezik, ezért nem volt kérdés, hogy ezek megőrzése, jövőbe örökítése került a stratégia középpontjába, ötvözve a jelen kihívásaival, a ma emberének igényeivel. Ezeréves érseki székhely, egykoron katonaváros, iskolaváros, két hungarikumnak is helyt adó település, melyek egyrészt a mezőgazdasághoz köthetők a paprika révén, másrészt a hagyományőrzéshez kapcsolható a népművészet, a világhíres kalocsai minta jóvoltából. Gazdag múltunk kötelezi arra a ma lakosságát, a ma nemzedékét, hogy híres őseink még híresebb hagyományait, értékeit továbbörökítsük gyermekeink, unokáink számára, hogy mindennapi életük során is megtapasztalják azt, amit mások csak a történelem-könyvekből ismerhetnek. Stratégiánk címe, mottója, jövőképe nem is lehet más, mint „Értékeink mentén” melyet „Közösen Kalocsáért” kíván megvalósítani a HACS tagsága.

 

Értékeink megőrzését az infrastruktúra és az egyéb tevékenységek (képzések, rendezvények, programok) terén kívánjuk elérni:

  • Szabadtéri és fedett rekreációs-, kulturális-, és sportcélú közösségi terek létrehozása, minőségi fejlesztése
  • Helyi közösségi kezdeményezések, programok, rendezvények, versenyek, vetélkedők, fesztiválok támogatása rekreációs, kulturális, sport vagy gazdaságfejlesztési céllal
  • Képzések, tanfolyamok, workshopok, tudásmegosztó fórumok támogatása rekreációs, kulturális, sport vagy gazdaságfejlesztési céllal

A stratégia megvalósítása eredményeként nő a szabadtéri és fedett közösségi terek nagysága, javul a közösségi terek minősége, elérhetősége, felszereltsége, az ott nyújtott szolgáltatások, programok, rendezvények választéka. Eredményként jelentős kihasználtság-növekedést, látogatottság-emelkedést várunk a közösségi élet további erősödése, élénkülése kíséretében. A stratégia a közösségi és civil, kulturális irányok mellett gazdasági célokat is felkarol, mellyel a város egészét megszólító fejlesztési elképzelés valósulhat meg, összefogva a társadalom legkülönbözőbb szegmenseit egy tudatos, hosszú távú, széleskörű együttműködés keretében.

 

A jelen projekt Támogatási Szerződésében foglaltak szerint a HACS munkaszervezete – azaz Kalocsa Város Önkormányzata, egyben a Konzorciumi Együttműködés vezetője – egyrészt nyílt felhívások közzétételével biztosítja a versenyt a potenciális pályázók között a minőségi fejlesztések kiválasztása érdekében, másrészt pedig kiemelt eljárásrend alapján valósulhat meg a kulcsprojekt.

 

Megjelenések:

https://www.kalohirek.hu/varoshaza/ertekeink-menten-elfogadtak-kalocsa-helyi-kozos-fejlesztesi-strategiajat

http://www.kalocsatv.hu/az-alkotohaz-fejlesztese-clld-palyazat-resze/

https://www.youtube.com/watch?v=9Tk9NuFFb_s

http://www.kalocsa.hu/sajtotajekoztato-250-millio-forintot-nyert-az-onkormanyzat/

http://www.kalocsa.hu/wp-content/uploads/2015/02/%C3%89rt%C3%A9keink-ment%C3%A9n-K%C3%B6z%C3%B6sen-Kalocs%C3%A1%C3%A9rt-HKFS-munkaanyag.2016.10.06.pdf