ÚJABB HÁROM NYERTES PÁLYÁZAT KALOCSÁN

Október 9-én tartott sajtótájékoztatót Dr. Bálint József polgármester, Dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója, Dr. Héjja Gábor, az Együtt Európáért Alapítvány képviselője valamint Rumi László projektvezető a Kalocsai Polgármesteri Hivatal kis házasságkötő termében. Az eseményen három újabb nyertes pályázatról számoltak be az érintett vezetők

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár a Magyar Női Unió Egyesülettel és az Együtt Európáért Alapítvánnyal konzorciumot alkotva mintegy 200 millió forint támogatást nyert az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program „Nők a családban és a munkahelyen” című felhívására benyújtott pályázatával.

A konzorciumvezető intézmény igazgatójától megtudhattuk, az összegből 36 hónapos, tehát 3 évig tartó programsorozat valósulhat meg, melynek nagy része Kalocsán kerül megszervezésre. Dr. Magóné Tóth Gyöngyi a sajtótájékoztatón elmondta, olyan programok születnek hamarosan ebből a pénzből, melyek Kalocsán a nők életminőségének javulását, munkába való visszailleszkedését segítik majd. Lesznek például ismeretterjesztő előadássorozatok, a női kézművességet bemutató programok, a kalocsai népi hagyományokra épülő foglalkozások, nők utcája a Paprika Fesztiválon – itt a női kézműves mesterségek mutatkozhatnak be a közönségnek –, rugalmas foglalkoztatással kapcsolatos előadások, valamint megrendezésre kerül a helyi és a járásban élő sikeres nőket bemutató sorozat is. Képzések szervezésére is sor kerül majd a projekt keretében. Lesznek főző- és nyelvtanfolyamok, és létrehozzák a helyi „Nőközpontot” is, ahol az asszonyok képzéseken vehetnek majd részt. A tanfolyamok mellett gyermekfelügyelet is lesz a központban, így amíg az anyukák például nyelvet tanulnak, gyermeküket szakképzett óvónőkre bízhatják, akik a szomszéd helyiségben vigyáznak a kicsikre.                                                                                               

A legnagyobb kihívást az jelenti a megvalósítással kapcsolatban, hogy az ingyenes rendezvények híre minél több környékbeli asszonyhoz, lányhoz eljusson, s hogy az érintettek éljenek is majd a térítésmentes programokon való részvétel lehetőségével. E mellett a konzorcium tagjai fontosnak tartják azt is, hogy olyan társadalmi rétegeket is megszólítsanak, akikhez eddig nem érhettek el. Ennek érdekében a Nőközponton kívül is lesznek események, hogy a leginkább rászorulóknak is segíthessenek az ingyenes lehetőségekkel.

A részvételhez regisztrálni kell majd, a rendezvények azonban korosztálytól, foglalkozástól függetlenül nyitottak és díjmentesek lesznek.

Az elnyert mintegy 200 millió forintból megvalósuló projekt 100 százalékos finanszírozású, tehát lebonyolításához önkormányzati önrész nem szükséges.

A második nyertes konzorciumi pályázat, melyről először Dr. Bálnt József beszélt, szintén az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program kiírásában, „Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben” címmel jelent meg 2016 decemberében.  Ennek legfőbb célja a társadalmi felzárkózás érdekében a területi különbségek csökkentése, a minőségi humán közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, valamint a helyi esélyegyenlőségi programokban feltárt problémák komplex, a helyi közösségekre és erőforrásokra alapuló kezelését célzó területi hatókörű fejlesztési programok megvalósításának támogatása.

Kalocsához 7 környező település csatlakozott a projekt keretében, így Dunaszentbenedekkel, Géderlakkal, Ordassal, Öregcsertővel, Szakmárral, Uszóddal és Újtelekkel konzorciumot alkotva összesen majd 400 millió forint értékben valósulhat meg a támogatott fejlesztési terv. Rumi László projektvezető a sajtótájékoztatón elmondta, az együttműködés már az első perctől kezdve kiemelkedő volt a konzorciumban szereplő települések között.

A projekttel olyan, a munka világába visszakerülni vágyó személyeknek nyújtanak majd segítséget, akik valamilyen hátrányos helyzet miatt nem tudtak álláshoz jutni az elmúlt időszakban. A következő 24 hónapban elsősorban tartós munkanélkülieket, időskorúakat, aktív, de elhelyezkedni nem tudott munkavállalókat, szülés után visszatérő édesanyákat mentorálnak majd szociális szakemberek a programon belül annak érdekében, hogy minél többen újra munkához juthassanak a dolgozni akarók közül. Egyéni képességfelmérés után a résztvevők személyre szabott segítséget kaphatnak majd.

A 100 százalékos támogatási intenzitású projekt rendezvényeivel a térség lakóinak minél szélesebb körét kívánják elérni a csatlakozott települések.

A két nagy összegű nyertes pályázat mellett bejelentésre került a sajtótájékoztatón az is, hogy a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtárhoz tartozó Kalocsa TV második alkalommal nyert támogatást a Nemzeti Média Hatóságtól mindennapos híradó készítésére. A megítélt 7,5 millió forintot a televízió saját működésére fordíthatja.