Paks-Kalocsa: Új Duna Híd – Kezdetektől a megvalósításig

2015 | Augusztus | 31.

A Paksi Társadalmi Tanács ülésén a térség 41 polgármestere és a térség országgyűlési képviselői tárgyaltak Lázár Jánossal, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel a Paks-Kalocsa híd projekt megvalósításáról a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ előzetes tervei alapján.

hid-tervek

2015 | Augusztus | 25.

nyomvonal-terepVárosháza Dísztermében a Kalocsa-Paksi híd helyéről és a hídszerkezet változatairól tanácskozást tartottak a Közlekedési Koordinációs Központ szervezésében. A több mint 60 meghívott hatóság, szervezet, érintett önkormányzatok mint érdekelt meghívottak tájékoztatást kaptak a Hegymagas Kft mint a a tanulmánytervet készítő társaság előterjesztésében. A tanácskozáson részt vett Aszódi Attila kormánymegbizott is.

A tanulmánykészítő szakemberek részletes előadást tartottak a híd várható helyéről és a hídszerkezetek lehetséges módjairól. A jelenlévők az előadottakról szavazhattak, így a híd szerintük legalkalmasabb helyéről a három változat közül és hogy milyen hídat képzelnek el térségünkben a bemutatott változatok közül. A tanulmányterv szeptember 15-re készül el, ezt követi a minisztériumi értékelés és döntési javaslat a kormány részére ahol a végleges helyről és hídszerkezetről döntenek.

Ezt követően a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kapja meg a feladatot támogatási szerződés keretében, a híd tervezőjének közbeszerzés útján történő kiválasztására. Ideális esetben ez a tél folyamán megtörténhet. A tervezés és engedélyeztetés kb. 1 évet vesz igénybe és utána ezt követi a kormány döntése a megvalósításról.

A hídszerkezeti változatokról IDE KATTINTVA OLVASHATNAK PDF FORMÁTUMBAN.

2015 | július | 23.

Nagyot léptünk a városunkat érintő új Duna-híd ügyében. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ invitálására – környezetvédelmi tanulmányterv készítése céljából – Dr. Bálint József polgármester a Kalocsai Polgármesteri Hivatalban találkozott az illetékes szakemberekkel, polgármesterekkel.

dunahid-20150723-2Az új Duna-híd 3 lehetséges helyen épülhet meg. Szóba került a Bátya-Kalocsa, Uszód-Géderlak, ill. Foktő területe. A híd konkrét helyét a szakemberekkel történő egyeztetés során választják ki. Szeptember 30-ig elkészül a tanulmányterv, azután pedig következhet az engedélyeztetés, a közbeszerzés kiírása, majd a megvalósítás.

A híd új lehetőségeket kínál városunk lakóinak és a környékbeli településeken élőknek egyaránt. Az építkezés pedig több ezer embernek biztosít majd munkalehetőséget. Reményeink szerint az új Duna-híd 2018-ban készül el. Újabb fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.

2015 | Május | 02.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján közölte, a kormány tervei között szerepel az új híd építése annak érdekében, hogy a Kalocsa és környékéről átmehessenek dolgozni az erőműhöz. Ezt követően jelentették be, hogy a Tolna-megyei Közgyűlés is támogatja a Paks-Kalocsa híd megépítését. A Bács-Kiskun megyei Közgyűlés 2014-ben már kiemelt stratégiai célként fogalmazta meg a Paksot és Kalocsát összekötő híd megvalósítását.

2015 | Január | 28.

Megalakult a Paks-Kalocsa Duna-Hídért Egyesület