Épített örökségünk

Történeti örökségünkön belül az épített örökségnek kiemelt szerepe van. Az épített örökség a kulturális örökségnek a mindennapok számára a legkézzelfoghatóbb emlékanyaga.

Népművészeti Ház/Tájház

Gábor Lajos (1886-1947) festőművész javasolta, hogy a mezőkövesdi Matyó Ház mintájára Kalocsán is rendezzenek be egy jellegzetes Kalocsa környéki parasztházat, amit kalocsai népművészeti motívumokkal díszítenek és a berendezése is eredeti. 1935-ben a város, állami és megyei támogatással, megvásárolt egy házat a Béres (ma Tompa Mihály) utcában.

Fotó: Tóth Milán

Fotó: Tóth Milán

A ház átalakításához május végén fogtak hozzá, és 1936. június 7-én adták át ünnepélyes keretek között.
Az épület átalakítását és díszítését kalocsai és Kalocsa környéki paraszt mesterek és pingáló asszonyok végezték. A hagyományos háromosztagú ház „partos” ház volt. A belvizek és gyakori árvizek elleni védekezésül körülbelül 1 méter magas földhányásra építették. Vályogból épült a ház, amely télen a meleget tartotta, nyáron pedig hűvöst adott. A tetőt náddal fedték. A kéményen kereszt látható, mely messziről hirdette, hogy a házban római katolikus család lakik.

Fotó: Rimai Edit

Fotó: Rimai Edit

Gábor Lajos 1952-ben hagyta a városra, a mai múzeum épületét. Az épület 1955-ben a Népművészeti és Háziipari Szövetkezet kezelésébe került és tájmúzeumként működött tovább. 1978. júliús 22-én felavatták a ház udvarán Kátay Mihály (1935−) tűzzománc művész Délibába c. alkotását. A Népművészeti és Háziipari Szövetkezet 1995-ös feloszlása után a ház a Korona-Tours utazási iroda kezelésébe került, amely, megtartva az épület tájmúzeumi jellegét, szintén idegenforgalmi célokra hasznosította.

tajhaz_tothmilan2

Fotó: Tóth Milán

A lakóépület első három helyisége eredeti formájában mutatja be a régi paraszti életet, míg a valamikori
kamra helyén kiállítás keretében kísérhetjük nyomon a kalocsai népművészet fejlődését.

Nyitva tarás:
Április 15-től és Októberben minden nap 10:00 – 16:00, Május 1. – Szeptember 30. között minden nap 10:00 – 17:00

Cím: 6300 Kalocsa, Tompa Mihály utca 5.

Schöffer-torony

 

A Malatin téri autóbusz-pályaudvar előtt álló, Chronos-8 nevű fénytorony Schöffer Miklós szobrászművész tervei alapján készült 1982-ben az ÉPGÉP V. közreműködésével.

A fénytorony váza négy darab 23 méter magas acéloszlop, melyek között az oszlopok kör alakú, emelt talapzatán öt darab nagy fényszóró, a torony négy homlokzati síkján 23 db színes, kisebb méretű fényszóró található, melyek 49 db 80 és 60 cm átmérőjű forgó tükrökre vetítik fényüket.
A forgó tükrök közül 40 db motorral meghajtott, 9 db pedig szabadonfutó. A fényszórók be- és kikapcsolását, valamint a tükrök forgását a torony melletti közút gépjárműforgalmának zaja irányítja hangérzékelők és számítógép közvetítésével. A fénytornyot 1982. november 26-án avatták fel.

 

Fotó: Rimai Edit

Fotó: Rimai Edit

Utazási és jegyirodákat talál ide kattintva.