Zöld Kapu program

A Program egy olyan, 15 évre szóló cselekvési tervet jelent, mely ezen idő eltelte alatt függetleníti a Várost mind az energiaellátás szempontjából, mind az élelmiszerellátást tekintve. A Program három alappilléren nyugszik, úgy, mint a zöldgazdaság-politikai intézményrendszer, a zöld tudásbázis intézményrendszer, valamint a zöldgazdaság beruházási intézményrendszer.

zold_kapu

A zöldgazdaság-politikai intézményrendszer olyan cselekvési területeket fog össze, mint a pályázati koordinációs csoport létrehozása és működtetése, zöldgazdaság-fejlesztési környezetvédelmi pénzügyi alap létrehozása, területgazdálkodás, zöld közbeszerzési rendszer működtetése, közterület, környezetfelügyelet megszervezése, zöld adópolitika kialakítása, alapfokú oktatási programok, egészség megőrzési program összeállítása és megvalósítása, kapcsolódó jogszabályalkotás, vízbázisvédelmi program kialakítása.

A zöld tudásbázis intézményrendszerének kialakítására különös hangsúlyt kívánunk fektetni, tekintettel arra, hogy problémáink megoldásának kulcsát leginkább a tudatformálásban, ismeretterjesztésben, nevelésben látjuk. Ezen a területen az általános lakossági tudatformáló kampányokon túl, a szakképzés, valamint szakmai szövetségek kialakítása jelent prioritást programunkban. Meg szeretnénk honosítani a lakossági energia megtakarítási számla intézményét, továbbá ki szeretnénk alakítani a klímaváltozás társadalmi alkalmazkodási programunkat, valamint a Zöld Infótechnológiai adatbázis üzemeltetést.

A zöldgazdasági beruházási intézményrendszer keretén belül kívánjuk intézményeink üzemeltetését energetikai szempontból hatékonyabbá tenni, energiatermelési centrumokat kialakítani, az ökoturizmust fellendíteni, zöld munkahelyeket teremteni, a közlekedést környezetbaráttá, ha úgy tetszik fenntarthatóvá tenni, továbbá a helyi élelmiszer-termelést és értékesítést ösztönözni és támogatni.