Altino

Kalocsa és Altino 2017. szeptember 18-án írta alá a testvérvárosi szerződést. Altino egy sziklás kikötőben található, kilátással az Aventino folyó völgyére , a Monte Calvario lábánál. 345 m tengerszint feletti magasságban Altino egy széles kiterjedésű völgyet ural, gazdag farmokkal és gyümölcsösökkel az alsó részen, szőlőültetvényekben és olajfákban a dombos területen.

A legenda szerint Altinót 452-ben alapították Attilától menekülő velencei menekültek, akik felgyújtották a római katonai kikötőt Altinumban. Valójában a falu eredete a középkorig nyúlik vissza. Az első bizonyíték a történelmi dokumentumokban a 12. századból származik.

Altino község és Kalocsa kapcsolata az Európai Régiók és Települések Tanácsának olasz szekciója által kezdődhetett, hiszen a Tanács tolmácsolta Altino szándékát, mely szerint a település együttműködési lehetőséget keres egy magyarországi partnertelepüléssel. A két
települést szorosan összeköti a paprikatermesztés, hiszen Altino-ban is ezzel foglalkoznak, igaz kisebb mértékben. A testvérvárosi megállapodás fontos célja, hogy a települések egymás paprikatermesztéshez fűződő hagyományaival megismerkedhessenek, azonban a
testvérvárosokat nem csupán a fűszernövény köti össze. A kapcsolat elmélyítése mellett egymás kulturális-, gasztronómiai és népművészeti értékeinek felfedezése, továbbá a települések lakosai közötti kapcsolatépítés a vállalkozások fejlesztése érdekében is a partnerség ápolásának feladatai közé tartozik, hogy a baráti kapcsolat ápolásával közösen őrizhessük az európai értékeket.

Napjainkban népessége kb.3000 főre becsülhető.