Diszkrimináció ellenes nap Kalocsán

Diszkrimináció ellenes témanapot szervezett a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár a kalocsai zsidóság elhurcolásának 75. évfordulóján, június 18-án. A napot két diszkriminációval sújtott etnikumra hegyezték ki, a zsidóságra és a cigányságra, a programot is e köré szervezték, voltak filmvetítések, megemlékezés, színházi előadás is.

Délelőtt a Szőlőhegyi Szabadidő Központban roma népmeséket vetítettek, majd a Holokauszt szemei című filmet. Mindkét programon gyerekek és felnőttek is részt vettek. Utána úgynevezett „közösségépítő ebéd” volt.

Délután 2-től vetítették a színházban az Egyszer volt című, tíz évvel ezelőtt készített filmet, amely a kalocsai zsidóság történetét dolgozza fel. Dr. Magóné Tóth Gyöngyi a kisvárosi tanárnő, aki a témát feldolgozta, és Kálmán Gábor pedig filmet rendezett belőle.

Délután fél 5-kor már az egykori zsinagóga melletti emlékparkban emlékeztek a kalocsai zsidóság elhurcolásának 75. évfordulójára verssel, emlékbeszéddel, koszorúzással. Dr. Magóné felidézte a tíz évvel ezelőtti emlékeket is, az emlékmű avatását, könyvkiadást, s elmondta, hogy a film és a könyv visszaemlékezői közül akkor itt lévő 50-60 ember közül mára már szinte senki nem él, hiszen a 75. évforduló napja van, akik akkor gyerekek voltak, mára szinte mind eltávozott közülünk, visszaemlékezők közül már csak ketten élnek: Kálmán Gábor Los Angeles-ben és Kertész Tomi Monerey-ben.

A színház előcsarnokában este 6-kor nyílt meg egy kiállítás, Feketén fehéren címmel. Egy Amerikában élő, kiskőrösi gyökerekkel rendelkező fotóművész, Irányi Judit képei, aki 1974-ben és 1976-ban, hazalátogatásai alkalmával fotózta a kiskőrösi romákat, először a gyermekeket, majd a családokat, életkörülményeiket. A kiállítást Kunhegyesi Feró kiskőrösi festőművész nyitotta meg, s mint nagyon személyes hangú, érzelmekkel fűtött tárlatvezetésén mondta, szinte mindegyik szereplőhöz rokoni szálak fűzik, s sajnos már nagyon kevesen élnek közülük.

A nap zárásaként egy irodalmi érzékenyítő előadás volt Kortárs Roma címmel.