Nemzetközi pályázatot adott be Kalocsa és a szerbiai Petrőc

A képviselő-testület egyetértésével Kalocsa részt vesz egy nemzetközi pályázatban, ahol a partner a szerbiai Bački Petrovac, magyarul Petrőc. A pályázat beadásához szükséges dokumentumokat a szerb fél részéről Radomir Zotovic projektmenedzser és Danijela Fekete Kerhoni, a helyi gazdaságfejlesztési hivatal koordinátora állította össze és hozta el, melyeket október 3-án dr. Bálint József polgármester is ellátott kézjegyével.

A kapcsolat Kirchheim unter Teck közvetítésével indult, ugyanis nemcsak Kalocsával, hanem Petrőccel is testvérvárosi kapcsolatot ápolnak. Annak idején a Petrőc melleti Magliċ-ról a svábokat Kirchheim környékére telepítették ki, ezen a szálon indult közöttük a partnerkapcsolat.

Magliċ közel nyolcvan éve nem használt és erősen lepusztult evangélikus templomát szeretnék a pályázatból felújítani és idegenforgalmi látványossággá, valamint kiállításokra, koncertekre, kulturális programokra alkalmas helyszínné tenni. Szerb részről ez a legfontosabb célja a pályázatnak, mely elsősorban kulturális-turisztikai projekt, de kapcsolódik a dunai turizmushoz is, mely mint víziút összekapcsolja a két országot, és ugyanígy az Eurovelo6 kerékpárút is levezet egészen Szerbiába. Így adódott, hogy a közös német partnerváros közvetítésével Kalocsát keresték meg, hogy vegyenek részt ebben a pályázatban, hiszen így a három ország – két, német és magyar uniós és a felvételre váró szerb – részvételével nemzetközivé szélesedett pályázat kölcsönös előnyöket jelent a résztvevőknek.

Kalocsa a pályázat révén több nyelvű turisztikai információs és irányító táblák, tájékoztató anyagok készítését tervezi, mellyel igyekeznek hozzájárulni, hogy Kalocsán az egyéni turisták, kisebb csoportok, vagy akik nem szervezetten érkeznek, azok is megtalálják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.

Döntés az 560 ezer eurós pályázatban még az idén várható, ebből Kalocsa 193 ezer eurónak lehet a kedvezményezettje. Kedvező döntés esetén jövő év májusban indul a pályázat.