Újévi köszöntő

Tisztelt Kalocsaiak!

Köszöntöm Önöket az új év első napján, amely legtöbbünk számára nem csak egy napot, de egy új kezdetet is jelent. Kinek új fogadalmat, kinek új terveket vagy célkitűzéseket, amit a 2023-as évben megvalósíthat majd. Mindig reményekkel telve állunk az újév küszöbén, bizakodón, ez az év majd jobb és szebb lesz, mint az előző esztendő!

A 2022-es év nem hozott megkönnyebbülést a pandémiás időszak után, hiszen épp, hogy kiléptünk a járványból máris a szomszédban kirobbant háború híre pecsételte meg napjainkat, ami országunkra nézve is nehézségeket hozott. Mindannyiunknak meg kell küzdenünk az emelkedő árakkal, és városi szinten is sok lemondást kellett eszközölnünk. Bár idén nem borult ünnepi díszkivilágításba a város, ahogy az előző években, mégis azt gondolom, hogy a szeretteink körében eltöltött tartalmas idő kárpótol mindenért. Mert a legnehezebb helyzetekben is a legfontosabb az, hogy élünk, szeretünk és szeretve vagyunk! Minden év tartogat nehézséget, de emellett meg kell lássuk a szép dolgokat is.

Önkormányzatunk csapata a hullámzó körülmények ellenére egész évben azon munkálkodott, hogy Kalocsa élhetőbb település legyen. 2022-ben az Eperföldi Sportiskola új kézilabda pályát kapott bruttó 40 millió forintból, a Kubinszky utca közel 64 millió forint ráfordítással újulhatott meg teljes egészében és az Arany János utca ivóvízvezeték cseréje is megvalósult 42 millió forint összegben. Hivatalosan is átadtuk a kiépített Ipari Park és a hozzá tartozó Inkubátorházak területét, mellyel a Kalocsán induló vállalkozások kezdeti nehézségeit kívánjuk segíteni. A projektre több, mint 1milliárd forintot nyert városunk.

250 millió forintot fordíthattunk szociális városrehabilitációra, ennek köszönhetően öt darab önkormányzati bérlakás, több utca útburkolata és a Cigány Közösségi Ház is megújulhatott. A Csajda kertben igazi gyerekparadicsom épülhetett 50 millió forintból, míg a temető környéke, kápolnája és ravatalozója több évtizedes romló állapota után 200 millió forintból újult meg a tavalyi évben! A Szociális Központ tetőhéjazat cseréjét 30 millió forint összegből tudtuk megvalósítani.

Úgy gondolom, rengeteg kihívást megoldottunk a tavalyi évben és a következőben is rengeteg célunk van! Várhatóan a tavasz folyamán sor kerül az új óvoda mellett a gyalogos-átkelőhely és annak közvilágításának létesítésére, a Városháza épületének hűtő-fűtő fejlesztésére és tovább fejleszthetjük a bölcsődénk főzőkonyháját 36 millió forintból, A Vagyonhasznosítási Kft. gépjárműparkját 103 millió forint összegben tudjuk majd bővíteni, és reményeim szerint a Petőfi utcai óvoda bővítésének munkálatai is megkezdődnek, melyre városunk 550 millió vissza nem térítendő támogatást nyert. Több pályázatunk van folyamatban, melyekből a vízi közmű rendszer felújítását, az uszoda és gyógyfürdő energetikai korszerűsítését, továbbá óvodai és bölcsődei épületek infrastrukturális fejlesztését tervezzük. A munka nem áll meg 2023-ban sem!

Mi, akik az ezeréves érseki városban élünk egyedüliként lehetünk méltán büszkék két hungarikumunkra! Ezért kiemelt feladatunk, hogy kivívjuk a kalocsai paprika és a kalocsai népművészet, az írás, pingálás, hímzés és néptánc méltó helyét a hazai hungarikumok között. Kötelességünk, hogy megtartsuk színvonalát, megőrizzük értékét és szépségét az utókor számára! A tavasszal megrendezésre került Pünkösdi Népművészeti Fesztivál életre hívásával az az eltökélt célunk, hogy mindkét hungarikumunkra, a paprikára és a népművészeti kincsünkre is épüljön egy-egy nagyrendezvény, melyre az ország bármely pontjáról, határon innen és túlról érkezzenek az érdeklődök, és megismerjék csodálatos kultúránkat!

Ősszel pedig a Paprika Fesztivált zárhattuk nagy sikerrel, végre korlátoktól mentesen. Két országos elismerésű előadóval több ezer ember szórakozott az Érsekkertben, majd október elején az Idősek Világnapja alkalmából városunk nyugdíjas korosztályának is méltó szórakozási lehetőséget biztosítottunk, melyen több százan vettek részt és a hangulat ismét kiváló volt!

Kalocsa ezeréves város, nagy történelmi múlttal. A célunk pedig az, hogy ehhez méltó legyen a jövő is! Ahhoz, hogy ezt elérjük, még sok a teendő, de jó úton haladunk, és az épülő Duna-híd, a Paks2 beruházás új lendületet ad majd városunk, és a térség gazdasági életének is!

Kívánok hát mindenkinek sikerekben és boldogságban gazdag Újesztendőt!

Remélem, mindenki számára elhozza a várt lehetőségeket, és engedi terveink, álmaink megvalósítását! Kívánok mindenkinek jó egészséget, sok erőt és kitartást!

Hajrá Kalocsa!

Dr. Filvig Géza
Kalocsa Város Polgármestere