Autómentes nap és 2019 perc futás – az Európai Mobilitási Hét kalocsai programsorozata

Az Európai Mobilitási Héthez és az Autómentes Naphoz kapcsolódva Kalocsán is zajlottak programok egy héten keresztül. Erre egy pályázatot írt a Kalocsai Önkormányzat munkatársa, Mezey Gabriella. A sikeres pályázat biztosította a forrást az egész hét finanszírozására. Minden napra jutott program, az iskolákban ehhez kapcsolódó ügyességi programok zajlottak, a nebulósok egy közlekedéssel kapcsolatos mesejátékot adtak elő az egyik óvodában. Az Autómentes nap programjait pedig a Zöldfa utcai óvoda karolja fel már évek óta. Ők gyűjtik össze a rajzokat, mozgósítják a többi óvodát. Az egész hetes programsorozat fő eleme az autómentes nap és a 2019 perc futás és ötpróba volt szeptember 20-án és 21-én, pénteken és szombaton. Minden óvodából – főként – a nagycsoportosok kerékpárokkal érkeztek a Kubikus parkba, ahol ovitornával kezdtek.

Nekik a témához kapcsolódóan egy rajzpályázatot hirdettek, melynek az eredményhirdetésére is pénteken itt parkban került sor. Értékes ajándékokkal díjazták a legügyesebbeket, de minden résztvevő kapott ajándékot. Ezenkívül minden óvoda kapott egy rollert a pályázat adta anyagi forrás jóvoltából. A díjakat Katus Györgyné vezető óvónő, valamint a Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület képviseletében Szalmay László és Harangozó Márton adták át.

A rajzpályázat helyezettjei:

Különdíjat kapott a Bem apó utcai és a Zöldfa utcai óvodások egy-egy csoportos alkotása, valamint Lakatos Zsófia (Újvárosi óvoda).

3-4 évesek között: 1. Egyed Zselyke (Nagyasszonyunk ovi), 2. Korsós Csenge (Zöldfa utcai ovi), 3. Kuti Bálint (Csokonai utcai ovi)

5-6 évesek között: 1. Molnár Aisa Asztrid (Viola utcai ovi), 2. Vágó Vivien (Zöldfa utcai ovi) és Fekete Panna (Kunszt utcai ovi), 3. Sáfrán Nóra és Sütő Péter (mindketten Csokonai ovisok)

Az eredményhirdetés után egy közös kerékpározásra indultak, majd visszatértek az óvodákba.

Ugyanezen a napon, pénteken 10 órakor indult a 2019 perc futás, kísérőprogramokkal és ötpróbával. Vasárnap este 19.39-kor fejeződött be, azaz 33 óra 39 percet futottak. Minden órában legalább egy ember rótta a köröket, de volt, hogy ketten, vagy hárman is.

A futáson és sétán kívül a kerékpár, evezés, íjászat, lovaglás és kuglijáték – ezek voltak az öt-hat-hétpróba sportágai, melyekben még kipróbálhatták magukat. Aki minden sportágban begyűjtötte a részvétel után járó matricát, egyedi készítésű érmet kapott. A kerékpárosoknak külön készültek ajándékokkal, a kerékpárhoz kapcsolódó felszerelések (lámpa, lakat, prizma, csengő, stb.) közül választhattak.

A 2019 perc futáson 38 fő vett részt, 583,08 kilométert futottak. Sokan egyedül indultak neki az egyórás távnak, de volt, hogy hatan is futottak egyszerre, és őket egy kerékpáros is kísérte. A leghosszabb táv, amit egy futó megtett, az 32 kilométer volt. Az utolsó órában tizenkét fő futott egyszerre. A sétát 11 fő választotta, 62,4 kilométert tettek meg összesen, 65 fő kerékpározott 592,73 kilométert kerekezve. A többi sportágat is nagyon sokan kipróbálták, a Dózsa középiskolából és a Kertvárosi általános iskolából csoportosan is részt vettek a próbákon.

Az Európai Mobilitási Hét programsorozatának, s  benne az Autómentes Nap, valamint a 2019 perc futás rendezvényeinek a szervezői: Kalocsa Város Önkormányzata, Zöldfa utcai óvoda, ACF Földönfutók Szakosztálya és a Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület.

(További fotók a kalocsa.hu facebook oldalon)